09/10/2018

LTS werkt mee aan Belgische primeur op Antarctica

Naar aanleiding van het Internationaal Pooljaar 2007-2008 richtte de International Polar Foundation, een Belgisch initiatief, het Research Center Princess Elisabeth op. Het futuristisch ogende gebouw wordt gedragen door stalen pijlers, verankerd in de rotsbodem. Wegens de extreme klimatologische omstandigheden op de Zuidpool, met pieken tot -90° Celsius, werden zeer hoge eisen gesteld aan de gebruikte bouwmaterialen en -technieken.

Blijf op de hoogte
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt er max. 1 per maand.

Volledig C02-neutraal

Het poolstation kan onderdak bieden aan een twintigtal wetenschappers die er in de zomer relevant en waardevol onderzoek verrichten naar de klimaatverandering op onze planeet. Uniek is het feit dat het station volledig C02-neutraal is en dus enkel gebruik maakt van hernieuwbare energie. Voor de verwarming bijvoorbeeld wordt onder andere de lichaamswarmte van de bewoners gerecupereerd. Ook alle afval wordt voor de volle 100% gerecycleerd.

CLT to the rescue

Onlangs drong een uitbreiding van de basis zich op. Er was nood aan een hangar om materialen en voertuigen in onder te brengen en te beschermen. Voor de opbouw van de nieuwe hangar werd gebruik gemaakt van onze CLT-elementen. Het gebouw meet ongeveer 30m X 15m.

 

Volgens Philippe Courtoy, directeur van de LTS vestiging in Marche-en-Famenne, was de keuze voor CLT snel gemaakt omwille van zijn intrinsieke producteigenschappen: “De gebruikte materialen moesten duurzaam zijn, licht en makkelijk te monteren en optimaal isolerend. Kruiselings gelamineerd hout is bovendien ongevoelig aan sterke temperatuurschommelingen en mede door hun constructie en productieprocédé zijn onze CLT-elementen vormstabiel onder alle omstandigheden.”

 

De CLT-elementen werden vooraf in ons land in een proefopstelling voorgemonteerd, waarna ze in containers verscheept werden en verder over het ijs naar de site gesleept.