10/12/2020

Perle, een parel van duurzaamheid, bekroond met de Green Solutions Award

‘Perle’, ontworpen door DXA.ARCHI, is een appartementsgebouw met 17 passiefwoningen en een gemeenschappelijke ruimte, opgetrokken in het centrum van Sint-Jans-Molenbeek. ‘Perle’ werd bekroond met de Green Solutions Award 2019 in de categorie duurzame gebouwen. Deze internationale award beloont architecturale en bouwkundige inspanningen die een wezenlijke bijdrage leveren aan de strijd tegen de klimaatopwarming.

Green Solutions Award Perle

Ongeëvenaarde expertise in hout

Een groot deel van dit succes is te danken aan het gebruik van Cross Laminated Timber (CLT) dat geproduceerd en aangeleverd werd door LTS, Laminated Timber Solutions. De expertise die dit bedrijf heeft opgebouwd inzake hout voor bouwtechnische toepassingen mag uniek genoemd worden in de sector.

CLT een veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal

Philippe Courtoy, expert houtbouw binnen CFE: “Cross Laminated Timber, en bij uitbreiding hout, is een bijzonder milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het geeft geen CO2 af, integendeel, het neemt CO2 weg uit de atmosfeer tijdens zijn groeiproces. De totale hoeveelheid opgeslagen CO2 voor dit project bedraagt ruim 335 ton! Door de ruwbouw van ‘Perle’ in hout uit te voeren, bleef de ruwbouwfase beperkt tot 8 weken en werd de stof- en geluidsoverlast voor de nabije omgeving tijdens de werken tot een minimum herleid.

Dankzij zijn kruisgewijze opbouw is CLT een bijzonder stevig bouwmateriaal. Het is tevens vrij licht, wat het werk op de werf aanzienlijk vergemakkelijkt en minder eisen stelt aan de funderingen. Het laat bovendien grote overspanningen toe. Andere overwegingen om bij ‘Perle’ voor CLT te kiezen: zijn goed isolerend vermogen en de complete afwezigheid van koudebruggen. Het aanzienlijk formaat van de panelen zorgde er tevens voor dat het aantal verbindingen tot een minimum beperkt bleef, wat op zijn beurt weer zorgde voor een optimale waterdichtheid. Bovendien zorgt hout voor een bijzonder aangenaam en gezond woon- en leefklimaat.”

Blijf op de hoogte
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. U ontvangt er max. 1 per maand.