De brandwerende kracht van hout

Locatie: Wilrijk

Jaar: 2017

Architect: Happel Cornelisse Verhoeven (Rotterdam) / Vervest Constructief (stabiliteit)

Bouwheer: AG Vespa – Antwerpen

dragende_houtstructuur_voor_brandveilig_gebouw_ad96cfd98675afbcfbf29b0da2c2ac7c

Een brandweerkazerne met dragende houtstructuren: dat is een sprekend bewijs van brandveiligheid. Beton en hout vloeien in elkaar over tot nieuwe uitvalsbasis voor de spuitgasten in Wilrijk.

Hybride houtstructuur

De nieuwe kazerne is een zogenaamd hybride gebouw. De benedenverdieping van de kazerne is opgetrokken in beton. Boven en rond die betonstructuur zijn de twee verdiepingen opgebouwd in kruislaags hout (CLT). De massieve houten panelen vormen de wanden, vloeren en het dak van de brandweerpost. Het is een dragende en esthetische keuze. Het massieve hout blijft deels zichtbaar aan de binnenkant en geeft zo karakter aan het gebouw.

Engineering op hoog niveau

Een grondig vooronderzoek is cruciaal om twee totaal verschillende materialen als beton en hout naadloos op elkaar laten aansluiten. In overleg met hoofdaannemer D'Hulst-Van Rymenant stemden de LTS-ingenieurs elke verbinding en alle technieken af op de bouw, van schakelaar tot ventilatie opening. Dankzij die intensieve voorbereiding werden de houtstructuren op amper 12 werkdagen gemonteerd.

Ter plaatse in 12 minuten

Met de snelle constructie van de houtstructuren is de nieuwe kazerne ondertussen in gebruik. Tot grote goedkeuring van de inwoners. Het zuidelijk deel van Antwerpen wordt nu vlotter bediend. De gemiddelde aanrijtijd in Wilrijk en Hoboken is van 16 minuten teruggebracht tot 12 minuten. En dat kunnen vier cruciale minuten zijn in een noodsituatie.

Dit project in cijfers

245 m3

volume houtproducten

152.136 CO2

opslag

1.014.240 km

minder uitlaatgassen

169 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

12 werkdagen

constructieduur

Download de CLT handleiding

Doorheen de jaren leerden we onze klanten en hun noden steeds beter kennen. Al deze kennis verzamelden we in deze CLT handleiding.