Realisaties

Gelamelleerd hout laat crematorium in natuurlijke omgeving opgaan

Locatie: Lommel

Jaar: 2016

Architect: a2o architecten

Bouwheer: Vanhout nv

crematorium_houtbouw_natuurlijk_expert_houtbouw_0e2d3b1065b4de66ab76ec17c7db5d43.jpg

Een jaar geleden opende het crematorium Statie Stuifduin in Lommel. Het project getuigt van een doordacht ontwerp. a2o architecten kreeg de opdracht om een crematorium te ontwerpen dat perfect geïntegreerd kon worden in de bestaande begraafplaats van Lommel. Doel was om het nieuwe gebouw naadloos te laten aansluiten met de bestaande site, zodat alle elementen tot één mooi geheel konden samensmelten. Het concept leverde het architectenbureau een nominatie op voor de EU Mies Award19 (Europese Unie Prijs voor Hedendaagse Architectuur).

Rol van Laminated Timber Solutions

Om het nieuwe gebouw met de omgeving en de bestaande infrastructuur te laten rijmen, viel in ontwerp de keuze meteen op gelijmd gelamelleerd hout  Er werd een beroep gedaan op Laminated Timber Solutions, expert in houtbouw, voor het leveren en plaatsen van de dakliggers voor de grote aula, Bistro Stuifduin (horeca) en de patio.

Uniformiteit binnen het gebouw

Omdat er ook een deel van het hout buiten zit, viel de keuze op lariks. Guy Thijs, sales engineer bij LTS: “Lariks buiten en vuren binnen was een optie, maar om de uniformiteit te bewaren, werd, ondanks de meerprijs, voor het volledige gebouw gekozen voor lariks, ook voor de houtbouwelementen die binnen werden geïmplementeerd.”

Lariks heeft een betere natuurlijke duurzaamheid

Onze gelamineerde liggers worden gemaakt uit naaldhout, standaard is dat vuren, maar als het materiaal blootgesteld wordt aan klimatologische omstandigheden, wordt meteen overgeschakeld op lariks. Als het hout regen moet trotseren, dan is lariks een stuk duurzamer dan vuren. Het materiaal heeft een betere natuurlijke duurzaamheid”, vertelt Guy.

Dit project in cijfers

72 m3

volume houtproducten

378.158 CO2

opslag

2.501.053 km

minder uitlaatgassen

416 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

10 werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.