Montea en Flexport City kiezen voor gelamelleerde houten balken van LTS op Liège Airport

Locatie: Bierset

Jaar: 2018

Architect: AUPa

Bouwheer: Montea

gelamelleerde_houten_balken_grote_overspanning_distributiegebouw_5b359fee1a3b190846afa62ad7b594ba

In Bierset biedt het nieuwe logistieke park Flexport City van Montea 20.000 vierkante meter opslagruimte. De technieken zijn volledig geïntegreerd in de gelamelleerde houten balken van LTS. Zo blijft de vrije ruimte maximaal bewaard.

Overspanningen van 24 meter

Om maar een idee te krijgen van de omvang van het houtwerk: het distributiegebouw van Montea in Bierset bevat 470 kubieke meter gelamelleerd hout, waaronder 110 houten hoofdliggers met overspanning van 24 meter. In de houten hoofdliggers werden uitsparingen voorzien voor de technieken. LTS-engineer Guy Thijs: “De sprinklers worden meestal onder de liggers voorzien, maar dat zou de vrije hoogte teveel beperken. Die extra stapelhoogte heeft voor Montea een grote meerwaarde. Daarom beslisten we alle technieken in de houten liggers in te werken.”

Gelamelleerde hout = dubbele milieuwinst

Het gelamelleerd hout is een duurzaam en natuurlijk product en wordt op een energievriendelijke manier geproduceerd. Bovendien neemt het CO2 op uit de lucht. Het resultaat is een negatieve CO2-emissie. Zo compenseert het distributiecentrum de uitstoot van ruim 3,2 miljoen kilometer met een gezinswagen.

Nieuwe plannen

Nochtans zou het distributiecentrum aanvankelijk opgetrokken worden in beton. “Onze concurrentiële prijzen en snelle montage overtuigden Montea om het beton te combineren met hout”, zegt Guy Thijs. “Met extra troeven: het hout is lichter, beter bestand tegen brand en geeft een natuurlijke uitstraling aan de opslagruimte.” LTS coördineerde het project volledig. Van engineering en productie tot transport en montage.

Dit project in cijfers

470 m3

volume houtproducten

290.611 CO2

opslag

1.937.407 km

minder uitlaatgassen

322 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

12 werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.