Restauratie en uitbreiding van Hoeve Vermeulen

Locatie: Peer

Jaar: 2020

Architect: Team Vermeer, Hasselt

Bouwheer: Stad Peer

3bbff22c-e933-11ea-9498-af0efd6452b4_ebc74765db691f75d712142a79fde48e (8)

In Peer vind je Hoeve Vermeulen, een langgevelhoeve met een zeer rijke geschiedenis. Vermoedelijk gebouwd in 1737. Bovendien de geboorteplaats van Arnold Hendrix, oprichter van de krant De Standaard. Een plek zo bijzonder voor de streek, dat besloten werd om het gebouw te beschermen. Snel werd duidelijk dat het gebouw een grondige restauratie moest ondergaan, want de hoeve moest het onderkomen worden van Kinderopvang Plons. Laminated Timber Solutions droeg met plezier een steentje (in dit geval eerder een balkje) bij aan dit unieke project.


Anno 2021 is Hoeve Vermeulen een veilige plek voor de kinderen en het personeel van Kinderopvang Plons. “Natuurlijke materialen, veel lichtinval, multifunctionele ruimtes, een overdekte speelruimte en een veilig buitenspeelplaats. Dat zijn veel troeven voor dit indrukwekkende renovatieproject”, aldus de Peerse burgemeester Steven Matheï.

Houten spantenstructuurvoor Hoeve Vermeulen

Laminated Timber Solutions werd onder de arm genomen door bouwfirma Janssen, gespecialiseerd in restaurantieprojecten. “De spanten werden vervangen, wel met behoud van de geometrie”, zegt Bart Van Dingenen, projectleider bij Janssen. “Ook de dakstructuur, kepers en gordingen van Hoeve Vermeulen werden allemaal vervangen”.

Toen duidelijk werd dat Kinderopvang Plons het pand ging betrekken, stootte de bouwheer op de beperkte capaciteit. Daarom werd besloten om een tweede volume op te trekken. Het werd een open, glazen constructie. Daarbij werd de houten spantenstructuur uit het gerenoveerde gebouw doorgetrokken naar de nieuwe entiteit. “Hoewel het geen evident project was, zijn we zeer blij met wat de architecten en aannemers hier gerealiseerd hebben”, besluit de burgemeester.

Kijk ook even naar onze andere realisaties waarbij we gebruik maken van CLT, BLC, Kielsteg of Lignatur. We hebben bakken ervaring en kunnen je zeker ondersteunen met onze producten, expertise én ervaring.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Deel ons jouw project!

Dit project in cijfers

m3

volume houtproducten

CO2

opslag

km

minder uitlaatgassen

huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

werkdagen

constructieduur

Download de CLT handleiding

Doorheen de jaren leerden we onze klanten en hun noden steeds beter kennen. Al deze kennis verzamelden we in deze CLT handleiding.