Zout en hout zijn perfect combineerbaar

Locatie: Grobbendonk (B)

Jaar: 2014

Architect: Goossens & Bauwens ingenieur-architecten bvba

Bouwheer: Agentschap Wegen & verkeer

zoutloods_in_hout_complex_dak_1e05866f7fa6db14869a82b9811a0898

Eerste strategische zoutopslagplaats

De zoutloods in Grobbendonk kwam er op vraag van toenmalig Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits. Doel was om tijdens bepaalde winterperiodes het risico op een gebrek aan strooizout in te dijken. Het is een van de twee strategische zoutopslagplaatsen die Vlaanderen rijk is. In 2014 rondde men de werken af. De loods heeft een opslagcapaciteit van zo’n 5.000 ton strooizout.

Een rekentechnische krachttoer

LTS is verantwoordelijk voor het leveren van de materialen en de uitvoering van de eyecachter: een prachtige, unieke en complexe dakstructuur, uitgevoerd in vuren. Het op poten zetten van de structuur was een serieuze uitdaging, zowel rekentechnisch als naar uitvoering toe. De constructie is namelijk pas stabiel op het moment dat de laatste ligger gemonteerd is, als de ring centraal gesloten is, dan pas werkt het als één geheel.

Hout en zout

Het chemische en agressieve karakter van zout vraagt om aangepaste materialen. Hout scoort zeer goed in dergelijke gevallen. Alle omgevingen waar chemische resistentie vereist wordt, daar kan hout zijn troeven uitspelen. Andere materialen die hier gebruikt werden hebben een specifieke behandeling ondergaan.

Dit project in cijfers

100 m3

volume houtproducten

62.096 CO2

opslag

413.973 km

minder uitlaatgassen

68 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

- werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.