Bombaai Strandbar volledig opgetrokken uit hout

Locatie: Westkapelle

Jaar: 2020

Architect: Gabrielse architectuur

Bouwheer: NXT outdoor Middelburg

strandbar_hout_constructie_2df3fa7136ad09b1c08dd71be131d6d7 (2)

In Westkapelle in Zeeland, op zo’n 5 kilometer van Zoutelande, leverde Laminated Timber Solutions houten constructie-onderdelen voor een strandpaviljoen. Naast het voorzien in de materialen, hielp de West-Vlaamse houtbouwer ook met het optrekken van de constructie. Dat gebeurde in opdracht van NXT outdoor Middelburg voor Niels van Alphen, de eigenaar van Bombaai Strandbar. Voordien was hij de trotse bezitter van een van de kleinste paviljoenen aan de Zeeuwse kust, maar zijn ambitie reikt verder. “We verdubbelen in grootte, tot 430 m2”, vertelt van Alphen. Uitbreiden doet hij omdat zijn vorige paviljoen te klein was geworden en omdat hij in de toekomst meer wil inzetten op evenementen, zoals bruiloften en grotere feesten.

Een van de kleinste aan de Zeeuwse kust

Zoals in de inleiding te lezen staat, wilde Niels van Alphen een uitbreiding. De eigenaar had in zijn oude stek geen ruimte meer om te groeien. Op zon-en feestdagen draaide het paviljoen voortdurend op volle capaciteit. En ook op andere dagen zat het tot de nok gevuld. De enige mogelijkheid om groei te realiseren, was bouwen. Om plaats te maken voor het nieuwe paviljoen werd zijn oude ‘strandhuis’ afgebroken.

Een krappe deadline, duurzame uitstraling en aangepast materiaal

Bouwen met hout verzekert een snelle montage en straalt duurzaamheid uit: eisen die trouwens door de opdrachtgever werden uitgesproken. Dat het materiaal zich moest kunnen aanpassen aan de omgeving, zijnde de zee, lag voor de hand. Bij het ontwerp en de uitvoering helpt het uiteraard als de verschillende partijen (NXT outdoor en Gabrielse architectuur) al ervaring hebben met hout en met het bouwen van soortgelijke constructies.

Wachten op de heipalen

Voor de funderingen van het paviljoen opteerde men voor het gebruik van heipalen uit tropisch hardhout. Omdat deze palen hier niet verkrijgbaar zijn, moesten ze de halve wereld rondreizen om tot op de locatie te geraken. Daardoor liepen de werken bij aanvang wat vertraging op.

BLC, altijd inzetbaar aan de kust

Voor de bouw van de strandbar koos men voor gelijmd, gelamelleerd hout (BLC). BLC beschikt over een aantal karakteristieken, waardoor het perfect kan worden ingezet aan zee of in havengebied. BLC heeft namelijk geen moeite met de zouten die in het zeewater zitten en die via de lucht in aanraking komen met de constructie en is ook bestand tegen andere externe factoren.

Dit project in cijfers

11.5 m3

volume houtproducten

- CO2

opslag

60.160 km

minder uitlaatgassen

7 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

- werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.