Vooruit breidt uit met CLT

Locatie: Gent

Jaar: 2018

Architect: D.I.A.L. Architects - arch. Geert Pauwels

Bouwheer: Kunstencentrum Vooruit VZW - Gent

uitbreiding_in_hout_bouwen_vooruit_gent_eb238562227c8aed749ab9c5d7d32e91 (2)

Het gaat vooruit voor de Gentse cultuurtempel Vooruit. Dankzij een uitbreiding, opgebouwd in CLT achter een beschermde gevel, is de inkomzone compleet vernieuwd. Het nieuwe gedeelte maakt integraal deel uit van de evenementenhal.

Onzichtbare uitbreiding

Nee, aan de straatkant is het haast niet te zien, maar achter de gevel van de zogenaamde Snoepwinkel onderging de Vooruit een complete metamorfose. De gevel van het beschermde gebouw bleef behouden, maar achter die gevel verrees een nieuwbouw in CLT-houtpanelen. De vernieuwde rijwoning telt drie verdiepingen en maakt integraal deel uit van de ruimtes van de Vooruit.

Een puzzel van CLT-panelen

Laminated Timber Solutions voerde in opdracht van aannemer Detrac de dragende houtstructuren uit. De uitdaging? Werken rond en tussen beschermde gevels in het centrum van een drukke stad. Op logistiek vlak was coördinatie van het grootste belang. In overleg met de hoofdaannemer en de stad werden de CLT-panelen stuk voor stuk ter plaatse gebracht, in volgorde opgeslagen en over de gevels getild bij de installatie. De afgewerkte panelen pasten als een bouwdoos in elkaar – rekening houdend met de scheve, historische zijmuren. Bovendien was precisie en afwerking essentieel. De houten wanden en panels zijn zichtbaar in het interieur.

Amper 15 dagen op de werf

De keuze voor CLT zorgde voor verschillende voordelen in de bouwfase. Snelheid van uitvoering, bijvoorbeeld: de bouwfase duurde amper 15 dagen. Maar ook een grote energie-vriendelijkheid. De uitbreiding van de Vooruit is een BEN-woning. “Hout is het enige bouwmateriaal dat CO² opslaat, ook na het kappen van de boom. Bouwen met hout is beter dan CO²-neutraal: het is CO²-negatief”, benadrukt Dieter Penninck van LTS.

Dit project in cijfers

94 m3

volume houtproducten

58.370 CO2

opslag

389.133 km

minder uitlaatgassen

64 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

15 werkdagen

constructieduur

Download de CLT handleiding

Doorheen de jaren leerden we onze klanten en hun noden steeds beter kennen. Al deze kennis verzamelden we in deze CLT handleiding.