Uniek kantoorgebouw combineert het beste van drie houtbouwsystemen

Locatie: Uden (NL)

Jaar: 2021

Architect: LA architecten & ingenieurs Veghel

Bouwheer: Bouwbedrijf Peter Peters bv Schaijk

Laminated_Timber_Solutions_Barli_Uden_9b2423c4563d908958ebf823824c41b2 (2)

Onder het motto ‘Groen en duurzaam’ specialiseert Barli Bouwsystemen zich in prefab systeembouw. Ik nodig je uit om even naar hun website te surfen: Barli oogt dynamisch en fris, en kan uitpakken met tal van vooruitstrevende projecten. Het feit dat een dergelijke firma, die zelf actief is in duurzame prefab systeembouw, bij LTS aanklopt voor ontwerp en de realisatie van zijn kantoorgebouw, zegt heel veel over de reputatie die het bedrijf geniet als expert in duurzaam bouwen.

Uniek project

Het nieuwe kantoorgebouw in Uden is zonder meer uniek: het is al hout wat de klok slaat. Van beton geen spoor. Geen enkel ander gebouw maakt dan ook op dezelfde manier gebruik van wat de verschillende houtbouwsystemen te bieden hebben. CLT, BLC én Lignatur werden verwerkt in het ontwerp, resulterend in een duurzaam en bijzonder aantrekkelijk bouwwerk dat ook op technisch vlak hoge ogen gooit.

Hybrider dan hybride

De combinatie van BLC, CLT en Lignatur maakt dit project uitermate hybride. Elk materiaal heeft zijn eigen typische sterke punten en daar wordt in het nieuwe kantoorgebouw dankbaar en slim gebruik van gemaakt. Terwijl de staanders of kolommen uit BLC zijn opgetrokken vanwege zijn fenomenale draagkracht, doet men voor het plafond, wanden en vloeren een beroep op Lignatur, zij het niet overal. Lignatur scoort heel goed op akoestisch vlak en beperkt nagalmgeluiden tot een absoluut minimum, wat zeker in een kantoorgebouw een enorm voordeel is. Anderzijds ligt de prijs van Lignatur hoger dan die van CLT. Vandaar de keuze voor CLT op plekken waar een goede akoestiek minder van belang is, zoals in technische ruimtes.

Van A tot Z

Het is altijd een goed idee om ons als uitvoerder zo vroeg mogelijk bij het project te betrekken. Een ontwerp dat vanaf het begin is afgestemd op de mogelijkheden van hout, drukt de kosten. In dit geval kreeg LTS van Barli de kans om samen met de architect en constructeur maximaal mee te denken en te rekenen. Dat merk je aan het resultaat! LTS stond in voor zowel de engineering, de productie als de montage. Alles bij dezelfde betrouwbare partner, dat werkt het beste en het geeft aan dat wij verantwoordelijkheid willen nemen. Onder meer daardoor nam de montage van zelfs een complex project als dit slechts drie weken in beslag.

Als LTS kijken we terug op een mooi, duurzaam project waarbij het personeel van Barli een hele fijne werkplek heeft gekregen.

Dit project in cijfers

m3

volume houtproducten

CO2

opslag

km

minder uitlaatgassen

huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.