De rol van LTS bij het nieuwe regiokantoor van Liander Westpoort in Amsterdam

Locatie: Amsterdam (NL)

Jaar: 2023

Architect: De Zwarte Hond

Bouwheer: Liander

foto 4 - AMSTERDAM_ALLIANDER2_39_4R8A6050

Een verbluffende houtconstructie bestaande uit 8 verdiepingen. Voor de kolommen en liggers werd er gebruik gemaakt van gelamelleerd hout (BLC) voorzien, daarnaast bestaan de vloerelementen uit Lignatur. Een stevige realisatie binnen de houtbouw.

LTS - building for good

Dankzij het gegeven vertrouwen van Dura Vermeer Midden West, mochten wij, Laminated Timber Solutions of beter gekend als LTS, deze ambitieuze houtconstructie van het regiokantoor van Liander Westpoort Amsterdam verzorgen. Laat ons toegeven, we zijn allen trots op het eindresultaat!

Productieproces

Alles start bij onze productie in het Belgische Moorslede, hier werden de gelamineerde liggers en kolommen geproduceerd. Het gelamineerde hout bestaat uit vurenhouten planken afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen, die gecertificeerd zijn met het PEFC® keurmerk.

Door middel van de vingerlasinstallatie worden deze planken met elkaar verbonden om tot de nodige lengte te komen. Eenmaal dit er is worden deze planken op elkaar gelijmd om ook de hoogte te bepalen. Daarna wordt alles nauwkeurig gecontroleerd en afgewerkt volgens de opgestelde plannen.

Bij de productie van dit project, zijn er zelfs twee kolommen tegen elkaar bevestigd om tot de benodigde dikte te komen. De samenstelling van deze kolommen wordt benadrukt met een afgeschuind hoekje, een V naadje, ofwel vellingkantje, in deze kolommen. De kolommen en liggers zijn aan elkaar verbonden door middel van schroeven en speciaal ontworpen stalen platen, die aan het zicht onttrokken zijn.
De houten verdiepingsvloeren heeft LTS laten produceren bij haar Zwitserse partner “Lignatur”. Deze produceerde hiervoor haar constructieve vurenhouten box elementen. Terug is ook dit vurenhout afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen, die gecertificeerd zijn.

Tijdens de productie zijn de elementen voorzien van een uitbreiding, ten behoeve van de brand technische en akoestische eigenschappen. Hiertoe is houtvezelisolatie ingebracht en werd er in de plafondzijde een patroon van gaten geboord. De Lignatur elementen zijn op de gelamineerde houtstructuur geschroefd.

Leuke weetjes

De verbluffende constructie is volledig op maat geproduceerd, zodat er geen onnodig hout verloren is gegaan. In dit bouwwerk zit er een totaal van 1.497 m3 vurenhout verwerkt.

Tijdens de groei slaat een boom C02 op in het hout, waardoor er 1.195 ton CO2 opgeslagen ligt in het nieuwe regiokantoor van Liander Westpoort Amsterdam. De “productietijd” van de Europese bossen is slechts 89 seconden! Het certificaat PEFC® garandeert dat de oogst en aanwas van het bos goed gecontroleerd zijn.

Het geheel is meer dan de som der delen

Zoals bij ieder houtproject, geldt ook hier, bij LTS: Het geheel is meer dan de som der delen.
LTS, houtbouwer sinds 1949, heeft al haar krachten gebundeld om alle “delen” van deze houtconstructie te verzorgen. Een bijzondere opgave voor een houten gebouw met acht verdiepingen, vergaande losmaakbaarheidswensen, een hele ambitieuze planning en een taakstellend budget. Maar een realisatie waar wij en Liander Westpoort zeer trots op mogen zijn.

De constructeurs uit de “studiedienst” bij LTS hebben zorgvuldig de juiste houtsecties en verbindingen afgestemd, berekend en doorgevoerd in het digitale 3D ontwerp. Na een zorgvuldige afstemming en goedkeuring door het team van Dura Vermeer Midden West, Architectenbureau De Zware Hond en IMD Raadgevende Ingenieurs, heeft LTS de volledige productie ingepland in Moorslede en Zwitserland.

De productie is gericht op een snelle opbouw zonder oponthoud en afval op de bouwplaats. Vervolgens heeft het realisatie-team van LTS de volledige logistiek en montage gecoördineerd om te komen tot een verbluffende bouwsnelheid en een realisatie van een bijzonder mooi houten gebouw, dat zijn tijd ver vooruit is. LTS is trots en dankbaar dat zij deel uit mochten maken van deze bouworganisatie!

Het beste houten gebouw van Nederland

Op 14 november 2023, het was zover, in Nederland verzamelden 100den gepassioneerde vakmensen zich voor de uitreiking van de Nationale houtbouwprijs. Een unieke avond met als absolute kers op de taart: Liander werd uitgeroepen tot het beste houten gebouw van Nederland! Naast deze prijs haalde het nieuwe regiokantoor nog verscheidende andere prijzen binnen.

Dit kan alleen maar het bovenstaande bevestigen, een fantastische prestatie, waar er nauw werd samengewerkt met verschillende partijen. Houtbouw is de toekomst en Liander is hiervan het voorbeeld met uitstek.


Alliander


Alliander


Alliander

Dit project in cijfers

1.497 m3

volume houtproducten

1.195 ton CO2

opslag

7.967.420 km

minder uitlaatgassen

1.328 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

80 werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.