Realisaties

Zwembad ‘Het Biljoenbad’ in Velp

Locatie: Velp

Jaar: 2020

Architect: Slangen+Koenis Architecten

Bouwheer: Vaessen Algemeen Bouwbedrijf B.V.

houtbouw_BLC_duurzaam_zwembad_eb6df55af86a51bfaaedce6b7f5f6a86.png

Velp, een dorp in de gemeente Rheden, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland koos een tijd geleden voor de bouw van een nieuw duurzaam zwembad. De keuze voor hout was, in dat opzicht, geen verrassing. Gelijmd gelamelleerd hout (BLC) heeft daarenboven ook nog eens het voordeel dat het zich goed gedraagt in zwembadomgevingen en dat chloordampen geen enkele impact hebben op het materiaal. BLC heeft ook geen enkele moeite met vochtigheid. Er werd een beroep gedaan op Laminated Timber Solutions voor alle massiefhouten aspecten van het project.

Een doelgroepenbad op vraag van de inwoners

Het Biljoenbad vervangt het bestaande zwembad in Velp en is een state-of-the-artgebouw dat een wedstrijd-, peuter- en kleuter- en doelgroepenbad met beweegbare bodem huisvest. Een doelgroepenbad speelt, zoals de naam doet vermoeden, in op het gebruik van het zwembad door verschillende doelgroepen. Door zijn beweegbare bodem kunnen er allerlei verschillende activiteiten plaatsvinden. Het concept komt er op vraag van de Velpenaars zelf. Zij hadden overigens ook inspraak in de naam van het bad. Het ging tussen Gruttobad of Het Biljoenbad.

Factor duurzaamheid Biljoenbad doorslaggevend

Wat straalt meer duurzaamheid uit dan een natuurlijk product? De keuze voor hout, in dit geval BLC, was een vanzelfsprekendheid en geeft het zwembad een uniek karakter. Zowel binnen als buiten ziet men de houten dakstructuur: van het ‘entreeplein’ tot in de inkom en in het bad zelf. De zichtbare houten liggers vormen een rode draad doorheen de volledig constructie en geven het gebouw een natuurlijke en warme uitstraling.

Beton en hout in perfecte harmonie

De combinatie werkt, zoveel is zeker. Voor LTS is het niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat ze massief hout combineren met een betonnen structuur. In het ‘Het Biljoenbad’ is het meer dan een accent. Dat er niet voor een ander materiaal werd gekozen of voor een constructie uit enkel en alleen beton, ligt vooral bij de aanpak en de werkwijze van Slangen+Koenis Architecten. Het bureau uit Ijsselstein (Nederland) past heel vaak, bijna altijd, massief hout toe. Enerzijds omdat hout zich perfect gedraagt in een zwembadomgeving, anderzijds omdat hout CO2 opslaat en toelaat om duurzaam en circulair te bouwen.

LTS biedt totaalpakket van engineering, productie en montage

Waarom LTS betrokken werd bij dit dossier? De redenen zijn velerlei. Naast de jarenlange ervaring en het uitgebreide portfolio met referenties inzake sportaccommodaties, zowel in België als in Nederland, kan de West-Vlaamse houtbouwer ook een goede prijs-kwaliteit aanbieden. En daar stopt het niet bij. Laminated Timber Solutions overtuigt vooral met een totaalpakket en -aanpak: van engineering tot productie en montage.

Dit project in cijfers

- m3

volume houtproducten

- CO2

opslag

- km

minder uitlaatgassen

- huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

- werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.