Chemische resistentie van vuren is perfect voor zwembadomgevingen

Locatie: Kortrijk

Jaar: 2017-2018

Architect: ARTABEL bvba

Bouwheer: S&R Group

houten_vuren_dakliggers_chemisch_resistent_zwembad_34302dae396c01676b86d3a77bfc5615

Het nieuwe zwembad in Kortrijk kreeg eind februari 2019 af te rekenen met heel wat tegenslag. Het noodlot sloeg toe en zette het gebouw gedeeltelijk in brand. De glijbanen waren het grootste slachtoffer, de constructie-elementen uit hout hadden enkel te leiden onder wat blus- en roetschade.

Volledig uitgevoerd in vuren

Laminated Timber Solutions leverde en plaatste de dakliggers voor het vijftigmeterbad, de recreatiezone, de glijbaantoren en de cafetaria. De maximale overspanning bedraagt 28m.

De keuze voor vuren lag voor de hand. Het materiaal is namelijk voorbestemd om toegepast te worden in dergelijke omgevingen. Daarenboven is de houtsoort – en hout in het algemeen – chemisch resistent, wat betekent dat het perfect toepasbaar is in zwembaden, waar chloordampen inwerken op de toegepaste materialen.

Logische keuze bij binnentoepassingen

Vuren is niet alleen prijstechnisch interessant, het is ook de logische keuze bij binnentoepassingen. Dat betekent niet dat men de houtsoort niet kan inzetten voor buitentoepassingen. Het is enkel als het materiaal direct blootgesteld wordt aan regen dat men het best opteert voor een andere houtsoort, bijvoorbeeld lariks.

De meeste aandacht gaat naar de verbindingen

Zeker in een zwembadmilieu proberen we de aanwezigheid van staal zoveel mogelijk te beperken. Staal is immers veel gevoeliger aan de chemische invloeden dan hout. Uiteraard krijgen alle metalen verbindingen bij ons een specifieke behandeling, zodat ze de omstandigheden kunnen trotseren.

Dit project in cijfers

225 m3

volume houtproducten

139.232 CO2

opslag

928.213 km

minder uitlaatgassen

154 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

25 werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.