LTS bouwt mee aan nieuwe sporttempel Gantoise

Locatie: Gent

Jaar: 2020

Architect: Architecten Vertongen

Bouwheer: Vandenbussche nv

IMG_8830_6c844ea6a1bc16562b75f5c3b39514ba (2)

Gantoise in Gent wordt de nieuwste sporthub voor tennissers, hockeyers en padelspelers. Met elf tennisvelden, drie padelterreinen en een hockeyveld is het complex aan de Watersportbaan een huzarenstuk. Voor de bouw van de tennishal werd gekozen voor een combinatie van hout (BLC) en prefabbeton.

Naast tal van outdoor faciliteiten voor tennissers, padelspelers en hockeyers, voorziet Gantoise ook in vijf indoor tennisvelden. De afronding van het prestigeproject aan de Watersportbaan in Gent staat gepland begin september 2021.

Volgens de spelregels van de tennisfederatie

Een tennishal optrekken, doe je niet zomaar. Er zijn heel wat technische bepalingen waar je rekening mee moet houden. Het is de International Tennis Federation (ITF) die de spelregels bepaalt. Zo moet de vrije hoogte bij indoorterreinen minimum 9,14 meter bedragen. Wil je een wedstrijd hosten voor de Fed Cup of Davis Cup (wereldgroep), dan moet je minimum 12 meter vrije hoogte hebben, gemeten ter hoogte van het net, maar dit terzijde.

Gelamelleerd hout (BLC) voor de structuur

Voor de bouw van de tennishal werd een beroep gedaan op Laminated Timber Solutions (LTS). Als deze bouwpartner betrokken is bij een project, dan weet je dat hout een belangrijke rol speelt. Voor de dragende hoofdstructuur van de nieuwe tennishal werden gelamelleerde houten portieken voorzien uit BLC, gelamelleerd vurenhout. De portieken overspannen zo’n 39 meter.

Grootste uitdaging: respecteren van het gabarit

Zoals je al kon lezen, legt ITF specifieke regels op inzake afmetingen. Om te voldoen aan de eisen van de federatie moest de hoogte van de gelamelleerde elementen zoveel mogelijk beperkt worden. Om dat doel na te streven, werd een samengestelde meersnedige structuur ontworpen, bestaande uit driedelige kolommen en tweedelige dakliggers. Normaal wordt met een kolom uit twee delen gewerkt, met daartussen een enkele ligger, maar omdat de vrije hoogte een belangrijk gegeven was, werkte LTS met drie kolomdelen met twee dakliggers ertussen. Zo kon de hoogte van de houten elementen beperkt worden.

Nieuwe hotspot voor tennissers in drie weken gemonteerd

Door een doorgedreven en nauwkeurige voorbereiding in ons atelier verliep de montage op de bouwplaats vlot en snel. Op drie weken tijd zat het werk van het montageteam erop.

Dit project in cijfers

240 m3

volume houtproducten

CO2

opslag

km

minder uitlaatgassen

huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

3 weken werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.