Realisaties

Nieuwvliet-bad in Zeeland is paradepaardje LTS

Locatie: Nieuwvliet-Bad

Jaar: 2020

Architect:

Bouwheer:

Product: Lignatur

 

Verborgen tussen de Zeeuwse polders en duinen ligt Beach Resort Nieuwvliet-Bad, een van de vele vakantieparken van Roompot Vakanties. Voor het centrumgebouw van dit referentieproject deed Pellikaan Nederland o.a. een beroep op Laminated Timber Solutions (LTS). De West-Vlaamse ‘houtbouwer’ was verantwoordelijk voor alle houten constructie-elementen: van de volledige draagconstructie over het zwembaddak tot de vakwerken in het restaurantgedeelte.  

Een gebouw met drie bestemmingen

Het centrale gebouw van het vakantiepark huisvest een zwembad, het restaurant en de ‘central square’ met inkomgebouw, winkeltjes en een ‘kids corner’. Het is misschien niet het grootste vakantiepark van Roompot, maar het gebouw dat alles verbindt, heeft een unieke uitstraling.

Ecologie, esthetiek en akoestiek als voornaamste troeven

In Nederland zetten ze de laatste jaren zwaar in op ecologie. Natuurlijke en duurzame materialen hebben er enorm aan populariteit gewonnen, ook in België trouwens. Hout was voor dit project met andere woorden een bewuste keuze. Maar niet enkel het milieuvriendelijke aspect van hout, ook het esthetische karakter van het materiaal deed de opdrachtgever snel overstag gaan. Tot slot was akoestiek ook een belangrijk gegeven. In vakantieparken, in het bijzonder in zwembaden, is er nogal wat lawaai van spelende kinderen. Er moest nagedacht worden over een manier waarop dat geluid voor een stuk geabsorbeerd kon worden.

Voorbereidingen namen heel wat tijd in beslag

Het dossier leek bij aanvang een standaardproject, met repetitief werk in productie en montage. Dat bleek echter al snel niet het geval te zijn. De verschillende houtconstructies vereisten heel wat unieke stukken. En dat had uiteraard een impact op het rekenwerk tijdens de voorstudie, het voorontwerp en de tijd nodig om de verschillende stukken te produceren. Het was complexer dan aanvankelijk gedacht, maar de tijd die LTS in de voorbereiding investeerde, verdiende ze in een latere fase terug.

 

“De vakwerken zijn een echte eyecatcher geworden. Het zijn 12 identieke structuren die meteen je aandacht trekken”

Een combinatie van beton en hout

Betonkolommen vangen de volledige houten dakconstructie op. In overleg met de aannemer werd beslist welke verbindingsschoenen er in de kolommen gebetonneerd moesten worden om een vlotte montage van de houten constructie-elementen te verzekeren.

 

Dragende structuur uit BLC

De dragende structuur bestaat uit gelamelleerd vurenhout. Enkel buiten, voor de overkapping van de terrassen, koos men voor larikshout met een hogere natuurlijke duurzaamheidsklasse.

 

Lignatur voor het dak van het zwembad 

In het zwembad wordt naast BLC (gelijmd, gelamelleerd hout), dat goed bestand is tegen chloordampen en vochtigheid, ook gebruik gemaakt van Lignaturpanelen als constructief draagelement. Lignatur is een prefab gelijmd houten dakelement dat akoestische en isolerende troeven combineert. Doordat de onderzijde van de plaat geperforeerd kan worden, haalt Lignatur hoge akoestische performanties. De boringen of zaagsnedes breken de geluidsgolven voor een hoger akoestisch comfort.

 

 

In het oog springende vakwerken voor het restaurant 

Twee bovenliggers die de dakhelling vormen, een horizontale onderligger en diagonalen ertussen: de 12 identieke, achter elkaar opgestelde vakwerken vallen meteen op als je het restaurantgedeelte binnenwandelt. Het is eigenlijk het enige repetitieve aan dit project, maar maakt wel indruk.

Montage en oplevering binnen voorziene termijn

Voor de werken ter plaatse konden starten, ging LTS met de productie van de verschillende constructie-elementen aan de slag. Het ging over heel wat unieke stukken, een ideaal project voor LTS dus. In de productiefase werden ook al de nodige uitsparingen voorzien om er technieken in te kunnen integreren, opnieuw om op het hele bouwtraject tijd te kunnen winnen. Midden november 2019 startte LTS met de montage van de verschillende onderdelen, net na nieuwjaar waren de werken binnen de vooropgestelde termijn afgerond.

Dit project in cijfers

m3

volume houtproducten

CO2

opslag

km

minder uitlaatgassen

huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

werkdagen

constructieduur