Prachtig nieuw zwembad De Kupe: waarbij hout in verschillende vormen het verschil maakt

Locatie: Buitenpost (NL)

Jaar: 2021

Architect: Slangen & Koenis

Bouwheer: Gemeente Achtkarspelen & Frisco Bouw Sneek

Product: Lignatur

 

LTS_Zwembad_De_Kupe_ae16cbaaf845aa93a2e2c55d67f7a20a

Is het jou ook al opgevallen dat veel moderne zwembaden minstens ten dele van hout zijn gemaakt? Met duurzaamheid kunnen bestuurders van steden en gemeenten tegenwoordig uitpakken, zoveel is duidelijk. Maar er bestaat nog een andere reden voor die keuze: hout is beter bestand tegen chloordampen dan veel andere materialen. En zo komt het dat LTS met het zwembad de Kupe alweer zijn stempel heeft mogen drukken op een vooruitstrevend nieuwbouwproject waarin BLC (gelamineerd hout), CLT en Lignatur slim worden gecombineerd.

241 m³ hout

De gemeente Achtkarspelen mag trots zijn op haar nieuwe zwembad, dat dit jaar werd opgeleverd en waar we als LTS met plezier aan hebben meegewerkt. De warme en robuuste uitstraling van hout past het gebouw als gegoten. In totaal is er 241 m³ hout in verwerkt. Steeds vaker zie je dat architecten voor een hybride oplossing opteren, en dat is ook bij de Kupe het geval. In het plafond komen de esthetische en akoestische kwaliteiten van Lignatur (141 m³) mooi tot hun recht, waar de dragende structuren zoals kolommen en liggers maximaal profiteren van de draagkracht van BLC (70m³). CLT (30 m³) werd alleen voor de randliggers gebruikt.

Meer dan 192 ton CO2 opgeslagen

Geconfronteerd met de eerste gevolgen van klimaatopwarming, moet de omschakeling naar een duurzame bouwmethode nu gebeuren. Hout speelt daarin een cruciale rol. Het nieuwe zwembad in Achtkarspelen, bijvoorbeeld, slaat meer dan 192 ton CO2op. Om je een idee te geven: dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van 214 gezinnen. Met de auto zou je daarvoor 1.282.482 kilometer moeten rijden, als je die CO2-opslag zou willen omrekenen naar het volume aan uitgestoten uitlaatgassen. Kortom, door voor hout als bouwmateriaal te kiezen, draagt het gemeentebestuur in belangrijke mate bij tot een groenere toekomst.

LTS als betrouwbare partner

Wij hebben vaker met de ontwerpen van architectenbureau Slangen & Koenis gewerkt. Dankzij die ervaring weten ze perfect de eigenschappen van hout in hun ontwerp te integreren. Wat de engineeringkant aangaat, bestond de taak van LTS voor dit specifieke project uit het narekenen van alle verbindingen en constructies. Daarnaast heeft LTS uiteraard de volledige productie en levering van de kolommen en liggers uit BLC voor zijn rekening genomen. Het Lignatur is ook door ons gemonteerd.

Met de realisatie van de Kupe heeft hout eens te meer zijn meerwaarde bewezen in de strijd voor een duurzame toekomst. En daar draagt LTS graag zijn steentje toe bij!

Dit project in cijfers

m3

volume houtproducten

CO2

opslag

km

minder uitlaatgassen

huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

werkdagen

constructieduur