Typische structuur die zich leent voor de toepassing van BLC

Locatie: Herne (B)

Jaar: 2017

Architect: Parallel Architecten bvba

Bouwheer: DA Stables

BLC_toepassing_overdekken_paardenmanege_8c6a8acc8bfcb5a81290653449734dc6 (2)

In Herne opende DA Stables in 2017 een nieuw trainingscenter voor het fokken en trainen van paarden die uitblinken in reining, een onderdeel van het westernrijden. DA Stables is sinds 2010 actief in de paardenbranche en zet sterk in op ‘performance’ en ‘wellfare’.

Nieuwe rijpiste overdekt met houten portieken

De rijpiste, die nu een kleine twee jaar in gebruik is, is 60 meter lang en ongeveer 30 meter breed. Voor het overdekken van de piste werd een beroep gedaan op Laminated Timber Solutions (LTS). De specialist in houtbouw leverde en plaatste er driescharnierportieken, kopgevelstructuren en dakgordingen. Het hout, de omgeving, de paarden, het uitzicht: allemaal elementen die perfect samengaan. De beleving staat hier centraal.

Typische structuur en toepassing schreeuwen om gebruik van hout

De 10 houten portieken hebben een vrije overspanning van zo’n 31 meter en bestaan uit ontdubbelde kolommen en enkele dakliggers die momentvast met elkaar verbonden zijn. De twee kopgevelstructuren en dakgordingen werden eveneens uitgevoerd in gelijmd gelamelleerd hout (vuren). Ondanks het feit dat de gevel open is, is er geen probleem naar regen toe. De kolommen zijn grotendeels overdekt, wat maakt dat de blootstelling aan regen minimaal is.

Dit project in cijfers

160 m3

volume houtproducten

99.354 CO2

opslag

662.360 km

minder uitlaatgassen

110 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

10 werkdagen

constructieduur

Download de BLC handleiding

BLC is nog ongekend bij heel wat aannemers. Om deze kennis bij te spijkeren verzamelden we alle info in deze handleiding.