Ruwbouw uit CLT klaar op 4 dagen tijd

Locatie: Touwstraat 39, 2060 Antwerpen

Jaar: 2019

Architect: Felt Architecten

Bouwheer: AG Vespa

meegroeiwoning_hout_snelle_ruwbouw_7ead2899b9e38e908a156bfb6b9b0258

In de Touwstraat in Antwerpen-Noord werd de ruwbouw van een meegroeiwoning afgewerkt op vier dagen tijd. Zoiets realiseren kan enkel door een doordachte planning, een minutieuze coördinatie (prefabricage) en een unieke manier van bouwen!

Meegroei- of basiswoning

Een meegroei- of basiswoning is een toekomstgericht concept dat te allen tijde uitgebreid kan worden. De woning is m.a.w. klaar voor de toekomst. Alles wordt voorzien, zodat het pand kan meegroeien met de eisen, de visie en eventuele gezinsuitbreiding van de eigenaars. Dat betekent concreet dat de verschillende opties voor uitbreiding al op tafel liggen en dat daar ook al de nodige vergunningen voor toegekend zijn. Willen de bewoners meer volume voor een extra slaapkamer of hebben ze meer ruimte nodig voor het gezin? Dat kan. De dakplaat is bijvoorbeeld berekend op later gebruik als woonruimte. Welke uitbreiding men later ook wil, de diverse vergunningen hoeven niet meer aangevraagd te worden.

Bouwtijd van cruciaal belang

De bouwtijd beperken was tijdens dit project van cruciaal belang, want de straat waar het gebouw moest worden opgetrokken is smal en bevindt zich ook nog eens in het centrum van de stad Antwerpen. Laminated Timber Solutions (LTS) ging er aan de slag met een grote kraan en ook de vrachtwagen met de bouwonderdelen moest er een aantal volledige dagen kunnen staan, zonder te veel verkeershinder te veroorzaken.

Een ruwbouw op vier dagen tijd? Enkel met CLT!

Prefab bouwen is al een stuk minder tijdrovend dan de meeste klassieke bouwmethodes. Met Cross Laminated Timber of CLT kan het nog sneller. In de Touwstraat in Antwerpen werd een rijwoning tussen twee gebouwen afgebroken om er vervolgens een nieuwe eengezinswoning uit kruislaaghout in de plaats te zetten. De video van de opbouw van de meegroeiwoning toont de eenvoud en de snelheid van werken. Eigenlijk gaat het om een groot bouwpakket, een puzzel met gigantische CLT-stukken. Het buitenschrijnwerk werd op voorhand geproduceerd op basis van een BIM-model. Vervolgens konden de elementen rechtstreeks van de vrachtwagen gemonteerd worden. Op vier dagen tijd was de ruwbouw af.

Voordelen CLT spreken voor zich

De voordelen van CLT spraken voor zich en waren voldoende om de klant te overtuigen van de meerwaarde van het bouwmateriaal. De klant AG Vespa koos bewust voor hout. Ze waren er ook bij in de LTS-fabriek in Marche-en-Famenne op het moment dat hun panelen afgewerkt werden. Eerst en vooral zijn CLT-wanden/-muren een stuk minder dik dan bijvoorbeeld betonnen prefabpanelen. Dat was een gigantisch voordeel, zeker als je weet dat het perceel zelf minder dan 5 meter breed is. Hoe dikker de muren, hoe meer plaats je verliest. De CLT-wanden zijn maar 10 centimeter dik, maar combineren wel een stabiel, luchtdicht en constructief karakter met hoge isolerende waarden. De CLT-constructie maakte m.a.w. een optimalisering van de beschikbare ruimte mogelijk. Daarnaast waren er ook al uitsparingen in de houten bouwelementen gefreesd, zodat de technieken snel en makkelijk geïntegreerd konden worden, zonder extra ruimteverlies door voorzetwanden.

Drie verdiepingen met eenzelfde lay-out

Alles draait om ontwerp (FELT), planning en fasering, eenvoud en het onder controle houden van het budget. De bestaande kelder werd behouden, maar bovenop kwam er een betonplaat. Daarmee was de basis gelegd en konden de drie verdiepingen met precies dezelfde indeling bovenop elkaar gemonteerd worden. De houten bouwonderdelen blijven binnen zichtbaar en nergens in de woning vind je lintelen/balken. Er zijn enkel muren en gewelven, wat maakt dat de plafonds hoog zijn en dat ook raampartijen groter konden gemaakt worden.

Dit project in cijfers

44 m3

volume houtproducten

27.393 CO2

opslag

230.193 km

minder uitlaatgassen

30 huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

4 werkdagen

constructieduur

Download de CLT handleiding

Doorheen de jaren leerden we onze klanten en hun noden steeds beter kennen. Al deze kennis verzamelden we in deze CLT handleiding.