Bouw tot 60% sneller met hout

Het klassieke bouwproces is er vaak een van lange adem. Het metsen van een gebouw of het gieten van beton bijvoorbeeld neemt vaak heel wat tijd in beslag. Maar het kan ook anders. Bouwen met hout kan tot 60% sneller dan met klassieke bouwmethodes. Er kruipt wat tijd in de voorbereiding, maar eenmaal op de werf, staat je constructie er op een recordtijd.

Bouwen met hout kan tot 60% sneller dan met klassieke bouwmethodes
Een houten constructie monteren ter plaatse is pakken sneller dan als je opteert om je gebouw te laten metsen of in beton te laten gieten

Voorbereiding versnelt bouwproces met hout

Houtbouw is in de meeste gevallen prefab. De constructie-onderdelen worden met andere woorden gemaakt/gefabriceerd in de ateliers. Dat vraagt enige voorbereidingstijd. De duur is daarbij afhankelijk van de grootte van het project en de complexiteit van de plannen van de architect. Deze methodiek geldt zowel voor houtskeletbouw als voor massieve houtbouw. Bij CLT, en constructies uit massief hout, heb je het voordeel dat je de verschillende technieken op voorhand kan inwerken. Op vraag kunnen alle uitsparingen voorzien worden voor de verschillende technieken die in de structuur moeten worden geïntegreerd. Door een beroep te doen op BIM (Building Information Model) is er quasi geen foutenmarge. Het 3D CAD/CAM-pakket bevat alle gegevens nodig om de CNC-machines op een correcte manier aan te sturen. BIM zorgt ervoor dat de constructie-elementen in CLT snel en met de hoogste precisie worden verzaagd en bewerkt/gefreesd. Bouwonderdelen die perfect aansluiten en voorzien zijn van uitsparingen voor technieken: dat bespaart uiteraard heel wat tijd op de werf zelf.

Transport gebeurt volgens nauwkeurige planning

Eenmaal de houten bouwonderdelen afgewerkt, zijn ze klaar voor transport. Bij grotere houtbouwprojecten, met kruislaaghout of CLT (Cross Laminated Timber), verliest men geen tijd bij het transport van de houten bouwelementen. Er wordt altijd rekening gehouden met zowel de locatie van de werf als met het verkeer zelf. Voor spitsuur zijn de constructie-onderdelen al op de werf aanwezig, waar ze vervolgens rechtstreeks op de vrachtwagen worden gemonteerd. Gaat het over een groot project, dan wordt een opslagplaats bij de locatie voorzien, zodat de montage geen vertraging oploopt.

Laminated Timber Solutions wordt vaak ingeschakeld als het echt snel moet gaan

Het monteren van de houten constructie-elementen

Een houten constructie monteren ter plaatse is pakken sneller dan als je opteert om je gebouw te laten metsen of in beton te laten gieten. Waar je vaak maanden kwijt bent aan een klassieke bouw, kan je met hout al in vier dagen tijd een ruwbouw plaatsen. De montage van CLT-panelen bijvoorbeeld, gebeurt door deze simpelweg vast te schroeven, zonder pluggen. Uiteraard is de montagetijd afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het project. Laminated Timber Soltions, specialist in CLT-en BLC-bouw, realiseerde de ruwbouw van een meegroeiwoning op vier dagen tijd. Hoe ze dat deden, lees je in ‘Ruwbouw uit CLT klaar op 4 dagen tijd’. Door de band genomen is een CLT-houtbouw, als de dakbedekking snel volgt, binnen de twee weken wind- en waterdicht, en helemaal klaar na een drietal maanden.

Ruwbouw uit CLT klaar op 4 dagen tijd
De montage van CLT-panelen gebeurt door deze simpelweg vast te schroeven

Droge montage versnelt bouwtijd

Bouwen met hout is droog bouwen. Dat betekent dat er geen wachttijd nodig is. Je kan met andere woorden na montage meteen beginnen aan de afwerking van de constructie. Dat is een groot verschil met klassieke bouwmethodes. De droogtijd daar kan al gauw meerdere weken bedragen. Doordat je met hout droog bouwt, kan je je veel makkelijker aan je planning houden.

CLT-houtbouw is maatwerk

Waar men bij klassieke bouwmethodes moet wachten met het opmeten van de ramen tot na uitvoering van de werken, kan men bij een CLT-houtbouw het buitenschrijnwerk al voorbereiden en produceren op basis van de productietekeningen. Dat kan je al snel een besparing van een à twee maanden opleveren. Daarnaast kan je ook al meteen na de ruwbouw aan de slag met de binnenafwerking.

Houtbouw versnelt ook integratie van technieken

Op vraag kunnen de houten constructie-elementen in de ateliers al voorzien worden van boringen en infrezingen allerhande, zodat de implementatie van de verschillende technieken op de werf zelf een stuk vlotter kan verlopen.

Meer weten over bouwen met hout? Of ben je op zoek naar referenties? Lees hoe klanten overstag gingen voor houtbouw