CLT, de voordelen van lichtgewicht structuur

Hout, en meer specifiek CLT, staat de laatste jaren steeds prominenter op de radar van architecten en bouwheren. De tijdsgeest zit mee, dat klopt. Maar duurzaamheid is slechts een deel van de verklaring. Qua esthetiek heeft hout als bouwmateriaal veel te bieden en op constructief vlak kan het profiteren van zijn lichte gewicht, een voordeel dat met name in de projectmarkt veel weerklank vindt. In het geval van een onstabiele ondergrond, bijvoorbeeld, zal CLT een uitweg bieden. Het vooruitzicht op een extra verdieping krikt de winstgevendheid van een project meteen een etage hoger, en zoiets valt altijd in de smaak. Neem hout daarom altijd minstens in overweging. Wie weet is het ook voor jou de geknipte oplossing.

lichtgewicht structuur in hout met CLT

CLT is een factor 5 lichter

Omdat cijfers de zaken scherp stellen. CLT wordt gemaakt uit vurenhout, dat een soortelijk gewicht heeft van ongeveer 450 kg/m³. Op zich zegt dat misschien weinig. Daarom leggen we de waarden van beton en baksteen ernaast. Die traditionele bouwmaterialen scoren respectievelijk 2.400 kg/m³ en ergens tussen de 1.350 en 2.200 kg/m³, een veelvoud zwaarder dus dan hout. Natuurlijk beïnvloedt dat de fundering, voor hout valt die een stuk lichter uit en dat heeft op zijn beurt een impact op het kostenplaatje. Bij grote structuren mag je toch al snel rekenen op een besparing van 10%.

Die schatting houdt geen rekening met het type ondergrond. Heb je te maken met een onstabiele grond en bijgevolg een duurdere fundering, dan komt daar nog een schepje bij. Maar je kan ook anders denken: in plaats van een lichtere fundering kan je ervoor opteren om hoger te bouwen. Soms is het zelfs een combinatie van beide en heb je door de slechte ondergrond geen andere keuze dan een lichtgewicht structuur, tenminste als je een bepaalde hoogte wilt bereiken.

CLT is ideaal voor optoppen

Tot hiertoe gingen we altijd uit van nieuwbouw, terwijl CLT dankzij zijn lichte gewicht zich ook prima leent voor optoppen. Het ligt voor de hand dat een gedegen onderzoek noodzakelijk is om aan de hand van het draagvermogen en de stabiliteit te bepalen of de bestaande fundering een of meerdere extra lagen aankan. Maar als dat zo is – zoals in de meeste gevallen – dan vormt hout een uitstekende keuze. Niet alleen verhoogt zo de kans dat je meer dan één laag kan toevoegen zonder dat de fundering te zwaar wordt belast, het is ook een uitgelezen kans om via de architecturale mogelijkheden die hout biedt, de uitstraling van een gebouw te vergroten. Dat alles zonder al te veel moeite en op relatief korte tijd.

Transport

Een laatste voordeel dat is verbonden aan de lichtheid van hout en de kostprijs drukt: het transport verloopt efficiënter. Voor één woning volstaat vaak één vrachtwagen, soms twee. In tegenstelling tot bij beton of steen is het volume namelijk de beperkende factor en niet het gewicht. Hoe minder transport, hoe minder uitstoot en hoe beter voor het milieu. Dat is toch mooi meegenomen en het komt bovenop alle andere voordelen die een lichte structuur met zich meebrengt.

Interesse in CLT als bouwmateriaal?