CLT en Lignatur: een perfecte combinatie

De diversiteit in het aanbod van houtbouwelementen neemt toe. BLC en CLT waren al wat langer bekend, daar zijn nu andere innovatieve materialen zoals Kielsteg en Lignatur bij gekomen. Elk van die materialen heeft zijn eigen specifieke troeven en soms passen die prima in de bouwtechnische puzzel die gelegd moet worden, een andere keer niet. Maar wat als je verschillende elementen met elkaar combineert?

Het resultaat is een hybride oplossing die het beste van twee werelden samenbrengt en daardoor technisch en esthetisch nog beter aansluit bij de wensen van de bouwheer. Daarom komt het duo CLT en Lignatur steeds meer voor: om aan de vraag naar uitzonderlijke architecturale toepassingen tegemoet te kunnen komen.

Lignatur in combinatie met CLT: een winnaar!

Wat is Lignatur?

Net als CLT valt Lignatur onder de noemer ‘gelijmde houtconstructie’, volhouten vuren lamellen die worden gebruikt als plafond-, dak- en vloerelementen. Maar terwijl CLT altijd wordt verwerkt tot massieve panelen, verovert Lignatur de markt als koker- en kanaalplaatelementen. Die zijn heel veelzijdig en kunnen opgevuld worden met akoestische dempers om het probleem van contactgeluiden efficiënt aan te pakken. Daarnaast worden de lamellen vaak van perforaties voorzien. Die verminderen het nagalmen, waardoor ook de ruimtelijke akoestiek wel vaart bij het gebruik van Lignatur. Aan die akoestische kwaliteiten koppelt het innovatieve houtelement sterke isolerende eigenschappen en brandveiligheidsprestaties die, mits een correcte dimensionering, aan de strengste eisen voldoen. Handig is ook dat technische installaties makkelijk te integreren zijn en dat Lignatur geen ondersteuning nodig heeft bij grote overspanningen (tot 16 meter).

CLT en Lignatur: Complementaire elementen

Lignatur biedt dus nogal wat voordelen, met name op akoestisch vlak. De akoestische perforaties in alle mogelijke patronen voegen bovendien een esthetisch element toe aan de lamellen, die dan ook meteen als eindafwerking dienen. Tegenover al die pluspunten staat de kostprijs: voor Lignatur-elementen betaal je meer dan voor CLT-panelen. Vandaar dat men tegenwoordig vaker kiest voor een combinatie, waarbij Lignatur ingezet wordt in ruimtes waar de akoestiek of de esthetiek (of beide) daadwerkelijk van belang is. Bij een technische ruimte, bijvoorbeeld, spelen die aspecten veel minder. Daar gaat het louter om de dragende functionaliteit en volstaat CLT. Zo kom je tot een optimaal compromis tussen de technische vereisten en de kostprijs, zonder een al te grote impact op het productieproces.

Klaslokalen, zwembaden, sporthallen…

Hun vele voordelen maken Lignatur-elementen multi-inzetbaar en populair in tal van toepassingen. Je vindt de lamellen of de combinatie met CLT zowat overal terug, in woningen maar net zo goed in kantoren en scholen. In het bijzonder klaslokalen, zwembaden, restaurants, ontvangstruimtes… kortom plekken waar de verstaanbaarheid in het gedrang kan komen, maken dankbaar gebruik van de opties die de Lignatur biedt om de ruimtelijke akoestiek te verbeteren. Daar is de meerwaarde overduidelijk. Let er maar eens op de volgende keer dat je in je plaatselijke sporthal aan het zweten bent, zeker als het gaat om een modern gebouw: wellicht versta je elkaar veel beter dan vroeger. De kans dat dat komt door het gebruik van Lignatur is heel groot.

Meer weten over Lignatur?