Glulam lijkt op CLT maar is niet hetzelfde: verschillen en toepassingen

Ze zouden broertjes kunnen zijn, glulam en CLT. Maar zoals elke ouder kan beamen, het is niet omdat ze er hetzelfde uitzien dat ook hun karakter gelijk is. Om te beginnen onderscheiden beide materialen zich van elkaar in hun productiemethode, en dat brengt andere eigenschappen en dus ook verschillende toepassingen met zich mee. Wel is het zo dat ze elkaar mooi aanvullen, waardoor ze tegenwoordig vaak worden gecombineerd.

glulam versus clt

Wat is CLT?

CLT wordt ook kruislaaghout genoemd. Dat vertelt al veel over hoe de panelen worden gemaakt. Nadat de vurenhouten panelen eerst zijn gevingerlast en geschaafd, worden ze naast elkaar gelegd en in een oneven aantal lagen op elkaar gestapeld. Daarna lijmt men de lagen aan elkaar om ze vervolgens tot een massief geheel te persen. Belangrijk daarbij is dat de draad van de verschillende lagen niet gelijkloopt, maar telkens loodrecht staat ten opzichte van de laag erboven en eronder. Het is aan die kruisligging van 90° dat het bouwmateriaal zijn grote sterkte en stabiliteit dankt, en wel in twee richtingen.

Hoe verschilt CLT van glulam?

Ook glulam of gelamineerd hout kan je omschrijven als een bouwmateriaal dat is samengesteld uit een aantal verlijmde lagen. Maar in tegenstelling tot bij CLT gebeurt dat horizontaal en telkens in dezelfde richting. Met andere woorden, van kruisligging is geen sprake. Precies daar ligt het verschil met CLT, en het zorgt voor heel andere eigenschappen en architectonische mogelijkheden. Zo leent glulam zich bijvoorbeeld wel tot gebogen vormen, zeker bij een geringe dikte-lengteverhouding. Daarnaast kan je met glulam grote, niet-ondersteunde vlakken of overspanningen creëren, wat bij CLT slechts in geringe mate (economisch) mogelijk is. In gebouwtypes met een heel open ontwerp zoals loodsen en pakhuizen, met andere woorden volumineuze utiliteitsgebouwen, zie je daarom vaak glulam terugkeren.

Een ideale combinatie

In plaats van beide materialen tegen elkaar uit te spelen, merk je dat ze vandaag steeds vaker worden gecombineerd. Dat is ook logisch, want in principe vullen ze elkaar mooi aan. Waar je bij dragende muren gebruikmaakt van de grote sterkte en stabiliteit van CLT in twee richtingen, zou je voor de andere liggers, kolommen en spanten perfect voor glulam kunnen kiezen. Ten opzichte van CLT heeft glulam namelijk nog het voordeel dat het gebruik ervan gepaard gaat men een reductie van hout. En aangezien dat een belangrijke kostenpost is, zou het zonde zijn om die besparing te laten liggen.

Wil u meer weten over hoe houtmassiefbouw kan bijdragen tot een beter klimaat?