CLT- en BLC-constructie voor camping Plopsaland

Locatie: De Panne

Jaar: 2020

Architect: -

Bouwheer: -

houten_gebouw_rustieke_constructie_cb5b3b26b8e4e66381455f451f3e02d2

Plopsaland, het attractiepark van Studio 100 in De Panne, is bijzonder populair en kent gigantische successen. Het beste bewijs is de constante uitbreiding van het park. Naast de bouw van het Plopsa Hotel voorziet men ook een camping, even verderop in de straat. Het gebouw waar de bezoekers/kampeerders zullen worden ontvangen, is volledig gemaakt uit hout. Laminated Timber Solutions (LTS) kreeg de opdracht om een rustiek ogende constructie te bouwen.

Strenge eisen en strikte deadline Plopsaland

Plopsaland is niet zomaar een opdrachtgever. Het themapark streeft, net als Studio 100, naar perfectie, de hoogste kwaliteit. En dat uit zich in alles. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de eisen en de wensen van de bouwheer tot in de kleinste details uitgevoerd moesten worden. Er was met andere woorden weinig tot geen ruimte voor fouten.

Als de klant streeft naar de absolute perfectie, dan verwacht hij eenzelfde werkethiek van zijn partners

Project Plopsaland kreeg krappe deadline mee

De belangrijkste opdracht voor LTS was het halen van de deadline. Toen LTS vorig jaar in oktober het project in handen kreeg, had de West-Vlaamse houtspecialist een kleine twee maanden de tijd om het dossier af te ronden. De voorlaatste week voor de kerstvakantie moest de houtconstructie klaar zijn. De dakwerker had dan nog een week de tijd om het gebouw volledig af te werken. De camping, met zo’n 100 vakantiehuisjes, opent normaal gezien voor het begin van de zomer 2020.

Met de uitbraak van het coronavirus is het echter koffiedik kijken of deze deadline ook effectief gehaald wordt.

Rustieke uitstraling voor onthaalgebouw Plopsa Camping

Het gebouw was in een eerste fase ontworpen als een staalconstructie met baksteen. Omdat de bouwheer toch eerder een warme, authentieke uitstraling voor ogen had, werd afgestapt van het oorspronkelijke idee. LTS kreeg op een gegeven moment de vraag van de bouwheer naar referentieprojecten in hout. Die vielen bij de opdrachtgever duidelijk in de smaak, want niet veel later landde het dossier bij de West-Vlaamse houtbouwer. De uitstraling, de duurzaamheid van het materiaal en de snelheid waarmee dergelijke gebouwen kunnen opgetrokken worden, bleken doorslaggevend.

BLC en CLT in perfecte harmonie

Belang van een goede voorbereiding bij prefabconstructies

Alle houten bouwelementen werden in de ateliers van LTS gemaakt en voorbereid. Er werden uitsparingen voorzien voor de verschillende technieken en het schrijnwerk werd vooraf gedimensioneerd. Dat betekent dat de ramen en de deuren vooraf gemaakt konden worden op basis van tekeningen van LTS. Om de voorbereiding zo vlot mogelijk te kunnen laten verlopen, was het belangrijk dat er een duidelijke communicatie was tussen LTS en de andere betrokken partijen, zoals de elektricien en de schrijnwerker. Er was met andere woorden constant overleg, waardoor de montage ter plaatse geen noemenswaardige problemen kende.

Technieken onzichtbaar wegwerken in houten constructie

Het gebouw combineert BLC-spanten voor het zadeldak, CLT-gewelven en -wanden. De wanden zijn niet zichtbaar, de gewelven en spanten blijven dat wel. Heel wat technieken moesten in het hellende dak verwerkt worden. De elektrische bedrading voor o.a. verschillende lichtpunten en een plafondventilatoren moesten weggewerkt worden in de houten constructie. Dat betekende dat er ook in de dragende elementen sleuven moesten gemaakt worden. Dus freesde LTS in de bovenzijde van de dakplaat het volledige traject van het elektrische circuit uit, en ook in de spanten maakten ze uitsparingen. Alle sleuven en andere uitsparingen werden al in de ateliers van LTS voorzien. Op de werf zelf werden tijdens de montage van de houtconstructie, in nauwe samenwerking met de elektricien, alle nodige kabels doorheen de spanten en gewelven getrokken.

Timing was alles

Aangezien er niet viel te discussiëren over de deadline, was een goede timing cruciaal. Iedere betrokken partij wist wanneer hij wat moest doen. Had het project bij een van de onderaannemers vertraging opgelopen, dan zou dat de volledige planning in de war gestuurd hebben met alle gevolgen van dien. De dakbedekking bijvoorbeeld, die moest meteen na de montage van de houten constructie-elementen geplaatst worden, anders konden er zich problemen voordoen met betrekking tot de vochtigheidsgraad en de esthetische verwachtingen. De montage op zich was na een week voltooid.

Zelf een project in gedachten? Twijfel je nog tussen hout of een klassieke bouwmethode? Laat je overtuigen door een specialist in houten constructies.

Dit project in cijfers

- m3

volume houtproducten

- CO2

opslag

- km

minder uitlaatgassen

- huishoudens

minder elektriciteitsverbruik

- werkdagen

constructieduur

Download de CLT handleiding

Doorheen de jaren leerden we onze klanten en hun noden steeds beter kennen. Al deze kennis verzamelden we in deze CLT handleiding.